Uusi vuosi käynnistyi huomaamatta. Seuran esimiehen näkökulmasta katkosta ei ole ollutkaan. Viime syksyn avaus, Viipuri-tutkimuksen päivä herätti innostuneita kommentteja, se on mukavasti antanut voimia ja innostusta ajatella Seuran tulevaisuutta. Itselleni on ollut mukavaa, että Seuran hallituksessa on toiminut hyvä työnjako.

Vaikka esimiehellä on vetovastuu, tuntuu rohkaisevalta, kun kukin vuorollaan ottaa vastatakseen jostain osa-alueesta. Varaesimies Pertti Araviita veti strategiatyöryhmää, rahainvartija Harri Tilli vetää talousvaliokuntaa. Prof. emerita Liisi Huhtala kokoaa seuraavan tutkimuspäivän. FT Klaus Oesch vetää verkkomedia-hanketta.

Tutkimuspäivän ajankohta tulee olemaan 7.9. joka tänä vuonna on keskiviikko. Tieteellinen toimikunta päättää sen teemasta ja miettii muita tutkimustoiminnan kehityshankkeita. Viimeksi päivitettiin Viipurin historiaa koskevaa tutkimustilannetta. Siihen todennäköisesti palataan vuoden päästä, mutta tänä vuonna hypätään kirjallisuuden ja filosofian puolelle.

Otamme 230-vuotta sitten syntyneen Jaakko Juteinin, seuramme perustajajäsen, uudelleen käsittelyyn. Nyt kun Juteinin Kootut teokset I + II, seuran suursatsauksena ovat olleet saatavilla, on aika pyytää eri alojen tutkijoita katsomaan 2000-luvun silmin Juteinin tuotantoon, 200 vuoden taakse.

Runoilija, novellisti, perinteenkerääjä, humoristi, filosofi, kunniatohtori teologian harrastaja, kirjarovion uhri – Viipurin kaupunginsihteeri, ja vieläpä sensuurivirkamies, – ansaitsee tuoreita näkökulmia. Tässä teemassa teemme yhteistyötä Jaakko Juteini -seuran kanssa.

Syksyn aikana on pidetty tiuhaan kokouksia. On tutkailtu millaiseksi sähköisen julkaisemisen mahdollisuudet voisivat muodostua. Hallitus on syksyllä kokoontunut neljä kertaa, talous-valiokunta kolme-neljä kertaa.

Strategiatyöryhmässä aloimme pöyhiä kysymystä, “meningen med föreningen“. Päädyimme, että kyllä se “meininki” taitaa olla Viipuri-tietouden lisääminen. Mutta millä meiningillä meinataan? Viipuri-viisii, eli ennakkoluulottomasti, eteenpäinkatsovasti ja sosiaalisesti. Perinteet on kunniassa, mutta rennolla ranteella.

Miten tietoutta sitten lisätään? Kolmella tavalla: edistämällä Viipuria koskevaa tutkimusta, rakentamalla tehokas levityskanava kuten verkkomedia, joka mahdollistaa monenlaista julkaisemista. Sekä etsimällä ja kutsumalla aktiivisesti uusia jäseniä. Paperimuotoisiakin kirjoja varmasti vielä syntyy tulevaisuudessa. Nehän eivät katoa. Tällä linjalla tullaan asioita Seuran vuosikokoukselle maaliskuussa ehdottelemaan.

Huhtikuussa Seuran hallitus suuntaa Viipuriin miettimään hankkeita, joita taloudellisesti elpyvässä Viipurissa olisi mukava, järkevä ja arvokasta tehdä. Seuran päätavoitteiden mukaan.

Ideoitavana on myös jäsentilaisuus “Viipurilainen iltapäivä” – joka tarkoitetaan erityisesti jäsenistön yhteydenpidon muodoksi, mutta sen suunnitteluun ehtii hyvin osallistua hallituksen jäseniin yhteyttä ottamalla, sillä ajankohta siirtyy loppusyksyyn.

Lähiviikkoina Seuran kotisivut tulevat uudistumaan ja blogaaminen tihentyy. VSKS:n piiristä löytynee myös facebookia harrastava joukko, kunhan sivustot asettuvat siihen malliin. Verkko-media tulee tarkoittamaan myös sitä, että Seuran entisiä ja uusia julkaisuja sijoitetaan verkosta luettaviksi ja ladattaviksi. Uustuotantoa on suunnitteilla, “ideoita pukkaa”, mutta niistä, kun ajat kypsyvät. Ja julkaiseminen tulee halvaksi, kun ei tarvita Karjalan mäntyy eikä kuusta.

Hyvää tammikuuta siis kaikille.

Helsingissä 17.1.2011
Pentti Paavolainen
VSKS:n esimies